Psst, je hoeft niet alles te geloven wat je denkt

Deze spreuk kwam ik tegen op de stoep voor een drogist. Een spreuk waarover gesproken werd. Hier kwam ik een paar winkels later achter toen ik twee dames in gesprek hoorde over deze spreuk. Ook bij mij bleef deze spreuk hangen en ik ben toen toch maar even terug gelopen naar de drogist om te vragen of ik de spreuk mocht gebruiken voor een blog. Dit was geen probleem, ze had hem van een klant gekregen maar die zou het ook goed vinden.
Een spreuk waarbij ik dacht dit is interessant om zo wat meer over ons brein te vertellen. Een leuke uitdaging! Ik betrap mij er regelmatig op dat ik in mijn hoofd zit met mijn gedachten. We zijn goed in denken! Maar ………
Geloof jij alles wat jij denkt?
Ons brein
Maar hoe zit het eigenlijk met alles in ons hoofd en met ons denken? Ik vertel je er graag iets meer over.
Je leest of hoort, ziet iets en je denken gaat onmiddellijk aan de loop met verschillende overtuigingen; overtuigingen die je in je leven hebt verzameld of hebt meegekregen in je opvoeding, school, kerk, werk, bij je vrienden en familie. Deze overtuigingen bewaar je allemaal in je mensenbrein, het jongste stukje van je brein, wat zich ontwikkelt in de 1e levensjaren. Maar wie zegt dat die overtuigingen over een bepaald onderwerp juist zijn? Waarom slaan we al die overtuigingen op? Wel, ons brein gaat voor gemak en het meest gemakkelijke om bij al die overtuigingen te blijven is dan je eigen mening toe te laten.
Hoe werkt ons brein?
Ons brein bestaat uit een reptielenbrein, zoogdierenbrein en mensenbrein. Een voorbeeld; je hebt een doel en je weet precies wat je gaat doen om je doel te bereiken, dat is je mensenbrein aan het werk. Maar dan word je beïnvloed door een emotie, dan is je zoogdierenbrein aan zet of door je instinct het reptielenbrein. Ik ga ze alle drie hierna uitleggen.
Reptielenbrein
Het reptielenbrein (hersenstam) is het oudste en kleinste deel van onze hersenen en wordt ook wel het oerbrein genoemd. Het reptielenbrein wil maar één ding en dat is overleven en houdt in de gaten of alles veilig voor je is. Is er gevaar…? En zonder na te denken weet je dat je moet vluchten je of vechten. Je ziet een auto op je af komen en je weet direct, rennen. Het reptielenbrein beschermt je tegen stress. Dit deel denkt niet na en onthoudt ook niets.
Het reptielenbrein controleert onze eerste levensbehoeften zoals honger, maar regelt ook onze hartslag, temperatuur en ademhaling. Het reptielenbrein handelt vanuit je instinct, je doet het zonder erbij na te denken.
Zoogdierenbrein
En dan nog het zoogdierenbrein, wordt ook wel het limbisch systeem genoemd of het emotionele brein. Hier worden dingen geregeld zoals de emoties die je voelt, je sociaal gedrag, geheugen en je motivatie. Het zoogdierenbrein regelt ook je onbewuste zoals je emotie. Hoe je reageert als je iets moois ziet of hoort, op wat je ruikt of proeft gebruikt je emotionele brein, je zoogdierenbrein dus het gevoel. Waar je vanuit je intuïtie, je gevoel, emotie een antwoord geeft of die zak chips leeg eet als je je verdrietig voel. Je zoogdierenbrein regelt ook je sociaal gedrag en je motivatie of je iets wel of niet doet.
Het enige echte waardevolle ding is intuïtie
Albert Einstein
Mensenbrein
En dan heb je nog je mensenbrein de Neo cortex en is het jongste deel van ons brein en bij de mens het meest ontwikkeld. Ons mensenbrein is verantwoordelijk voor het bewust verwerken van informatie en hierdoor zijn we in staat om rationeel te denken. Het is ons denkbrein! Ons denkbrein kan goed analyseren, alles voor ons op een rijtje zetten èn van alles voor ons verzinnen. Maar ons denkbrein kan niet voor ons beslissen wat we nu echt willen. Je wordt gevraagd om mee te gaan naar zwemmen, je gevoel zegt je dat je geen zin hebt, je ziet het gezicht van de ander en toch ga je mee om de ander een plezier te doen.
Je kunt je mensenbrein van alles wijs maken. Zeg of denk maar eens meerdere keren dat je pijn hebt aan je knie. Je mensenbrein gelooft dat en de pijn komt als vanzelf. Heb je echt een pijn? Nee je mensenbrein heeft het bedacht en gelooft het ook nog. En jij?
Pssst je hoeft niet alles te geloven wat je denkt!
Geloof jij nu alles nog wat je denkt? Ons denken! Bijna de hele dag worden we beïnvloed door ons denken, onze geleerde overtuigingen die we al de jaren verzameld hebben. Gekregen uit onze opvoeding, omgeving en niet te vergeten de invloed van social media. Word je zo nu en dan niet helemaal gek van je denken? Weet je dat we zo´n 70% in ons hoofd zitten en 30% in je lijf en dat dit eigenlijk anders om zou moeten?
Stil in je hoofd
Tegenwoordig zijn veel mensen op zoek naar stilte in hun hoofd. Verlang jij ook zo naar rust in je hoofd? Om eerlijk te zijn, ja ik wel en ik heb mijn oplossing gevonden. Een half jaar geleden ben ik begonnen met mediteren en na veel oefenen en volhouden, kom ik langzaam in de stilte. Rust in je hoofd! Ik kan je vertellen dat dit wel erg fijn is. Maar stilte in je hoofdkrijgen kan ook door wandelen in de natuur of werken in de tuin .
Psst, ik geloof niet alles wat ik denk!